• Handgjorda väskor♡
Egen design♡

Älska Ättika - återbrukarens bästa vän!

Det finns ingen hejd på hur mycket man kan använda ättika till. Här bjuder jag på mina bästa tips hur ättika hjälper mig som återbruksdesigner och väsktillverkare i syverkstaden. 


Få bort gamla prislappar kan vara en rejäl utmaning för en återbrukare. Gnid lite på området där prislappen suttit och vänta i fem minuter. Sedan går det lätt som en plätt att torka bort det som återstår av prislappen. I extrema fall kan man blötlägga föremålet i en ättikslösning en stund så är problemet avklarat. 

Ättika tar även bort ytrost på metalldelar

Få bort fläckar av t ex deodorant, blod, senap, tomatsås eller ketchup. Ha på lite ättika utspädd med vatten direkt på fläcken och gnugga sedan in blandningen. Vänta ett tag och blötlägg eventuellt tyget/plagget innan du tvättar det som vanligt.

Använd i stället för sköljmedel som är en riktig miljöbov 

Tar bort den lite unkna lukt som ofta loppisfyndade tyger har. Blanda åtta deciliter vatten med tre deciliter 24-procentig ättika. Tillsätt eventuellt några droppar eterisk olja om du vill ha någon speciell doft. Lägg några matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack och tvätta som vanlig. Tvätten kommer inte att lukta ättika, endast superfräscht! En extra bonus är att ättikan även har antibakteriella egenskaper. Och, inte nog med det, den håller tvättmaskinen fräsch! 

Avkalkar ( utspädd)

strykjärn, kaffebryggare, diskmaskiner och vattenkokare


Nu hoppas jag att du vågar testa att använda ättika och förlänga livet på många material. // Ingela


 


.