• Handgjorda väskor♡
Egen design♡

De 4 viktigaste orden - bli snabbt en mer medveten konsument

Här samlar jag några viktiga ord och deras betydelse för att du som konsument ska kunna välja att handla medvetet och hållbart på riktigt. Du kan påverka innehållet - kom gärna med önskemål och tips  

Läs gärna mer om AnnaDacapos hållbarhetsarbete HÄR

Återbruka och återvinna - det är väl sak samma?

Förvirrande? Absolut! Vi använder begreppen återbruka, återanvända och återvinna ofta som om det är sak samma. Inget kan vara mer fel, så lägg gärna nedanstående på minnet för det gör stor skillnad för miljön att ha koll. 

Återvinna = Recycle 

Är en process där tyger bryts ner till fibernivå för att sedan byggas upp igen till ett nya material. Det finns i dag inte någon teknisk möjlighet att storskaligt återvinna tyger och kläder. Det är därför bara en procent av allt som lämnas in till återvinning som blir nya plagg. Många konsumenter tror att det finns en fungerande textilåtervinning, så är det inte än!

Återbruka = Remake 

Betyder att göra något helt nytt av ett tidigare använt material.  Till exempel väskor av kasserat och överblivet material från annan produktion. 

Återanvända = Reuse 

Att göra något nytt av de material som redan finns utan att skapa något annat. Loppis och second hand är utmärkta exempel på återanvändning. 

Greenwashing - är väl bra, det hör man ju!?

Nä! Låter bra men är en riktig konsumentfälla. När verksamheter som vill ge sken av att vara miljövänliga tar upp enskilda pyttesmå miljöinsatser som gjorts men fortsätter i det tysta som tidigare. Då gröntvättar dom! Det är faktiskt meningen att vi konsumenter ska luras av detta. Hur vet man? Det är väldigt svårt som enskild konsument att veta. Har du ett skolbarn i närheten? Pressa hen på info - dom kan mer än många vuxna om klimat och miljö!